4 filmy zakázané pro komické důvody
zdroj: Cinemart

4 filmy zakázané pro komické důvody

13. 7. 2017 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Vyvrcholení moderní „opičí trilogie“ bude tento čtvrtek 13. 7. završeno filmem Válka o planetu opic. K lidem tradičně poněkud negativní sága u některých dnešních diváků vyvolává i mírnější kontroverzi – to však není žádná novinka. I mnohé filmy minulosti se dočkaly v různých zemích zákazu, často kvůli těm nejdivnějším důvodům!

4) KLDR zakázala 2012 kvůli výročí vzniku

Pokud jste se nějakých osm let nazpět někoho zeptali, co se chystá na rok 2012, většina lidí asi pokrčila rameny, Roland Emmerich a konspirační teoretikové by zmínili konec světa... a občané KLDR by se pochlubili oslavami sta let od narození zakladatele státu Kim Il Sena. Bylo to právě kvůli překrývání americké vize globální apokalypsy a bájnému zrození otce zakladatele, proč vůdcové KLDR tváří v tvář filmu 2012 učinili jedinou logickou věc, a Emmerichův snímek nadobro zakázali.

2012 zdroj: Sony Pictures Entertainment

3) Filipíny zakázala všechny filmy s Claire Danesovou

Když mladá Claire Danes v roce 1999 točila ve Filipínách film Téměř bez šance o dvojici studentek, které se zapletou do pašování drog, nezdráhala se v rámci rozhovorů popsat Manilu jako semeniště špíny, zločinu a všeobecného lidského utrpení. Bylo proto všeobecným šokem, když Filipíny biják Téměř bez šance nakonec zakázaly. Tím však klatba neskončila - s výjimkou Terminátora 3 (nejspíše protože tam hraje oblíbený Arnold) a Stardustu zakázala Manila promítání všech filmů s Claire Danes až do dnešních dnů.

Kate Beckinsale, Claire Danes - Téměř bez šance zdroj: 1999 20th Century Fox

2) Skandinávci zakázali E.T. Mimozemšťana kvůli vykreslování dospělých

Pro většinu diváků je možná filmový E.T. bijákem o tom, kterak se parta dětí spřátelí s obludným mimozemšťanem, ne však pro filmové regulátory Švédska, Finska a Norska. Ty totiž v době premiéry tento dětský film pro děti zakázaly. Důvod? Údajné vykreslování "dospělých jako nepřátel dětí". Zákaz samozřejmě není absolutní, ale platí jenom do 12 let. Když se proti zákazu zvedla vlna odporu, důvod cenzury byl přehodnocen - film zůstal stále zakázaný pro děti a mladistvé, tentokrát však pro svou "strašidelnou atmosféru".

Drew Barrymore - E. T. - Mimozemšťan zdroj: 2002 Universal Pictures

1) Indie zakázala Jasmíniny slzy kvůli cigaretám

Cigarety jsou v Indii asi stejně populární jako přelidnění, vláda tak bojuje proti závislosti na tabáku všemi možnými prostředky. A jelikož mnoho prostředků krom zákazů nebo vybídnutí k nekouření nemá, všechny scény, kdy si někdo v indickém filmu zapálí cigaretu, musejí být doprovázeny varovným nápisem, který divákům připomene, že daný noirový hrdina určitě pojde rakovinou plic.

Některé větší produkce řeší problém eliminací kouření ve scénářích, popřípadě digitálním odstraněním cigarety - zrovna drama Woodyho Allena Jasmíniny slzy však prakticky nemá jedinou scénu, v níž někdo nepotahuje kouř z rakovinových tyčinek. Eliminace scén nebyla možná, a když Allen odmítl, aby přes jeho film někdo konstantně promítal varování proti kouření, Indie byla ze zákona nucena film do země nevpustit.

Jasmíniny slzy zdroj: Merrick Morton

Zatím bez komentáře, buďte první!