3 budoucí možností, kam se upřou Marvelovky
zdroj: Profimedia

3 budoucí možností, kam se upřou Marvelovky

8. 7. 2017 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Již podruhé se letos v kinech objevil zástupce komiksových filmů z dílny Marvelu. Spider-Man: Homecoming, který měl premiéru 6. července, je však prvním příkladem, kdy do Marvel Cinematic Universe vstoupila postav, která sice pochází z komiksové předlohy Marvelu, avšak práva na ní vlastní jiné studio. Může jít o předzvěst věcí příštích, která zajistí budoucnost marvelovských filmů, ale i příznak docházejícího tempa.

01) Poklidný rozvoj?

I když jsou Marvelovky populárnější než kdykoliv dříve, pohled na seznam plánovaných filmů - údajně sahající až do roku 2028 - naznačuje blížící se konec jedné éry. Spolu se Spider-Manem má letos premiérovat třetí a finální Thor, v příštím roce se pak máme těšit na třetí díl Avegers, k němuž Marvelovky činí krůčky již od roku 2012. Dočkáme se i několika nových superhrdinů (občas již ukázaných) jako Black Panthera, Captain Marvel nebo Wasp. Po roce 2019 však v oficiálních filmech zeje velká prázdnota - a to je oproti dřívějšku dost změna.

Marvel původně sliboval film o Inhumans, kterých se nakonec dočkali jenom diváci televize. I když jsou nové tváře jako Ant-Man nebo Black Panther populární, je otázkou, zdali na nich může stát celá značka poté, co selhaly dosavadní snahy o natočení blockbusteru na způsob Iron Mana 4. Filmové Marvelovky tak riskují jisté vyčpění zájmu. Je tak klidně možné, že plán Marvelu na postupné rozšiřování bijáků superhrdinů druhé logy selže, budoucí filmy začnou prodělávat a těžiště zájmu převezme...

Robert Downey Jr. ve filmu Iron Man 3 zdroj: tisková zpráva

02) Televize

Z dnešního pohledu se to může zdát být paradoxní, protože Marvelovky přinesly Hollywoodu obrovskou vzpruhu, oživily formát blockbusteru (a obrovských honorářů herců) a své vlastní filmové světy tak nyní připravuje každé druhé studio - zároveň však nelze popřít, že od druhých Avengers filmům tak trochu ujíždí vlak. S postupným nevyhnutelným odchodem Roberta Downeyho Jr.  i dalších "otců zakladatelů" z výslunní to může znamenat přesunutí těžiště na jiné médium.

Televize má tu výhodu, že stále může generovat obrovský zisk za relativně menších výdajů - v dnešní době je navíc populárnější než kdykoliv dříve. Mezi filmovu a televizní klikou Marvelu již několik let zuří zmíněná občanská válka. Zatímco však filmové ambice poněkud uvadají, seriálový segment zejména na Netflixu přitápí pod kotel. Prozatím jde pouze o spekulaci - bylo by však podezřelé, kdyby dvacetiletý plán Marvelu do puntíku vyšel tak, jak si filmaři v roce 2010-12 začali plánovat. Přesun do televize by umožnil vyšší míru flexibility a určitých úprav v případě, že filmy z nějakého důvodu přestanou být tak populární, jako byly doposud.

Iron Man VS Spider-Man zdroj: tisková zpráva

03) Spojení (nejen) s X-Meny

Ačkoliv se o vlastní propojený "cinematický vesmír" snaží stále více studií, příklad konkurenčních DC filmů naznačuje, že jenom Marvel doposud přišel s receptem, jak to udělat úspěšně. X-Men filmy sice realizovaly něco podobného, učinily tak však paradoxně trochu omylem a s odchodem Hugha Jackmana a Patricka Stewarta jim dochází kvalitní herecké obsazení. Jiné komiksové filmy jako Fantastický čtyřka pak povětšinou své diváky zklamaly. Přitom mnoho existujících frančíz - včetně X-Menů, Spider-Mana nebo Fantastické čtyřky - původně spadá do světa Marvelu. Jenom se těchto společnost v krizi 90. let ke své smůle zbavila.

Nyní, když však Marvel pod hlavičkou Disney vybudoval nejúspěšnější filmový vesmír komiksové historie, se naskytává šance, že by se k němu marnotratné děti mohly vrátit. Spider-Man tak již napůl učinil v aktuálním bijáku a úspěch či neúspěch této spolupráce mezi studii může rozhodnout o tom, jestli filmové marvelovky nepřijdou o drajv a budou i v příštích deseti letech moct překvapit tvářemi jako Wolverine nebo Profesor X. Jemné náznaky možné spolupráce existují - Hugh Jackman například řekl, že ačkoliv skončil s rolí Wolverina v sérii X-Men, dokázal by si představit možnost, že se k ní jednou vrátí. Prý by ho ale zvyklala jenom možnost zahrát si po boku Kapitána Ameriky a dalších komiksových parťáků Wolverina. Jisté tak prozatím je, že obchodní budoucnost marvelovek bude stejný, ne-li zajímavější, než trampoty superhrdinů na filmovém plátně.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku