3 armádní projekty, které používaly magii
zdroj: tisková zpráva

3 armádní projekty, které používaly magii

21. 1. 2019 – 9:34 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Selský rozum by předpokládal, že zrovna tak racionální sorta lidí jako vojáci, se nebudou upínat k duchařským báchorkám. Nejméně třikrát v historii však válčící armády zkusily štěstěnu vsadit na používání údajně magie – a dopadlo to přesně tak, jak nejspíše tušíte.

3) Nacisté sledovali lodě nad horizontem ve víře, že žijeme v duté Zemi

Zatímco obvykle jsou pseudovědecké hypotézy vedené v duchu, že naše planeta je sice dutá – a uvnitř mají žít bájné bytosti - ale pořád létá vesmírem, obíhá Slunce a tak dále. Klika německých spisovatelů v čele s Peterem Benderem však ve 20. století zastávala hypotézu Hohlweltlehre, v níž uvnitř duté Země žijeme my sami - dutina, v níž žijeme, má uprostřed Slunce i hvězdy, zbytek vesmíru pod našimi nohami je pak složen ze zeminy.

Zní to samozřejmě náležitě obskurně, teze však dle anekdotických svědectví měla jisté zastánce v nacistickém námořnictvu po nástupu Adolfa Hitlera k moci. Jak totiž tvrdí historicky neověřené anekdoty, tajný nacistický program se snažil zaměřením infračervených radarů na oblohu (tedy dle teorie Hohlweltlehre ve skutečnosti "za horizont" terénu) sledovat pohyb britského námořnictva. K překvapení všech však tento pokus nezískal ani nové údaje o Královském námořnictvu, ani empirická data o duté Zemi.

2) ISIS se honila za zbraní hromadného ničení (postavenou na hoaxu)

Legenda má za to, že zatímco běžná rtuť je vcelku neškodnou látkou, tajný sovětský armádní program za studené války vyvinul experimentální "rudou rtuť", která ve správném poměru k jiným látkám vyvolá explozi srovnatelnou s jadernou bombou! Jako obvykle, když nějaký příběh začíná slovy "legenda má za to, že", také tentokrát jde samozřejmě o výmysl. Koncept chemické reakce efektivní (či dokonce efektivnější) než štěpná reakce, ostatně popírá samotné fyzikální zákony a vyvrátit jej může středoškolská fyzika a chemie.

Nic z toho však nebránilo agentům ISIS, aby se v roce 2014 nepokusili získat bájnou rudou rtuť od svých překupníků. Jelikož na světě zatím nedetonovala rudá bomba o síle atomovky, výsledek měl tušený konec. Nebylo to přitom poprvé, kdy se na rudou rtuť sápali extrémisté. Látku se pokusili získat turečtí teroristé, Tamilští tygři i Al-Kajda. Člověk by přitom řekl, že zrovna chemii budou teroristické organizace ovládat skvěle!

1) CIA trénovala rytíře Jedi

Ten příběh zná řada lidí velmi dobře díky filmu Muži, co zírají na kozy - nejslavnější tajná služba světa se v průběhu 70. let nechala zlákat k zahájení tzv. Projektu Stargate, který měl zkoumat potenciální psionické schopnosti pro vojenské a zpravodajské účely. Proponenti a konspirační teoretikové samozřejmě budou tvrdit, že program byl velmi úspěšný a běží dále. Efektivita, s jakou je CIA po válkách v Iráku a Afganistanu kritizována, však svědčí o opaku (ale možná je to přesně to, co chtějí, abychom si mysleli!).

Jedním z "psychicky nadaných", kteří byli zkoumáni, byl i údajný izraelský mág Uri Geller. Jeho pokusy s „telepatickým zjišťováním“, co ve vedlejší místnosti kreslí členové programu, byly ve skutečnosti poměrně úspěšné - alespoň tedy do té doby, než krom vedoucích programu byli jako pozorovatelé přizváni i skeptici. Jejich protiargumenty, že vedoucí programu Stargate sami Gellerovy, přikládají Gellerovým vágním odpovědím větší váhu, než jakou mají, protože poněkud nevědecky v jeho schopnosti sami věří, nakonec z celého programu udělaly pouhý směšný odvar původních ambicí.

Zatím bez komentáře, buďte první!