10 skvělých snímků o cestování v čase
Piper Perabo ve filmu Looper | zdroj: Bontonfilm

10 skvělých snímků o cestování v čase

4. 9. 2016 – 18:01 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Cestování časem, teoretická koncepce, která fascinuje lidstvo již od pradávna. Není proto divu, že si mnoho filmových tvůrců klade otázky, jak by mohla vypadat blízká či vzdálená budoucnost, nebo co by se mohlo stát při výpravách do minulosti. V tomto týdnu se do českých kin dostal snímek Návštěvníci 3: Revoluce, vyprávějící o cestě středověkého rytíře a jeho sluhy do doby Velké francouzské revoluce. Připravili jsme pro vás 10 dalších skvělých snímků zabývajících se myšlenkou cestování v čase.

12 opic
James Cole (Bruce Willis) prožil převážnou většinu svého života v podzemí. Nyní, v roce 2025, žije v ponuré, tmavé, zasněžené přítomnosti. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let (1996 a 1997) zemřelo přičiněním neznámého bídáka, který vypustil do ovzduší nebezpečný vir, pět miliard obyvatel zeměkoule. Zůstalo jen jedno procento lidí, kteří se teď krčí jako krtci pod zemí. Hrstka lidí se s tím ale nehodlá jenom tak smířit, a proto vysílá do minulosti prostřednictvím stroje času "nedobrovolné dobrovolníky" z řad vězňů. Jejich úkolem v podstatě není spasit svět a odvrátit neštěstí - co se stalo, nejde odestát. Mají jen pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy, původ všeho zla. Vědci už pak zajistí vše ostatní, vyvinou protilátku a zařídí, aby se lidstvo jednadvacátého století mohlo vrátit zpátky na povrch zemský.

zdroj: YouTube.com

Donnie Darko
Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv.

Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. Režii filmu má na svědomí Richard Kelly.

zdroj: YouTube.com

Na hromnice o den vice
Samolibý a vším otrávený moderátor počasí Bill Murray je pověřen natočením reportáže o každoročních oslavách Hromnic. Na cestě z města se dostane do ohromné bouře, která přeruší dopravu. Od té chvíle se ocitne v časové smyčce, díky které má spoustu času, aby se nad sebou mohl zamyslet... V městečku Punysutawney se vždy 2. února za svítání koná tradiční slavnost. Pomocí místního maskota - sviště Phila, se má zjistit blížící se začátek jara. Tuto kuriozitu již po několikáté se svým štábem natáčí a komentuje televizní specialista na meteorologii - jmenovec populárního sviště - Phil. Blazeovaného snoba a cynika tato záležitost nudí a naléhá na okamžitý návrat, který je znemožněn sněhovou kalamitou. Phil odmítne pozvání své mladé produkční Rity na večírek v místním hotelu a odchází spát. Ráno se probudí a je opět 2. února - opět se odehrává slavnostní ceremoniál, který je potřeba natočit. Čas se zastavil a jediný, který si to uvědomuje, je Phil. Zprvu je touto situací zaskočen, pak se začne cynicky bavit, ale když se události 2. února stále opakují, začne využívat svých znalostí o tom, co se ten den stane, také i ve prospěch svého okolí. Philova povaha se mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den.

zdroj: YouTube.com

Looper
Loopeři jsou nájemní zabijáci, kteří pracují pro zločineckou organizaci. Jejich úkol je tradiční: osoby, které jsou pro sdružení nějakým způsobem nepohodlné, zastřelí a zbaví se těla. Odměnu za vykonanou práci pak vždy najdou přímo u své oběti. A za svou krvavou práci jsou placeni opravdu velice dobře. Existuje pro ně pouze jediné pravidlo – za žádnou cenu nikdy nesmí nechat svůj cíl utéct.

Joe (Joseph Gordon-Levitt) patří mezi loopery, spolehlivě vykonává svou práci a užívá si luxusního, bezstarostného života. A to platí až do chvíle, kdy dostane další zakázku. K jeho velkému překvapení se totiž před jeho připravenou zbraní objeví on sám, jen o něco starší (Bruce Willis). Tato situace se mohla přihodit jedině díky další zvláštnosti této práce – organizace looperům totiž jejich „klienty“ posílá z budoucnosti. Popravované oběti jsou transportovány zpět v čase a to přímo před hlaveň určeného loopera. A Joeovi zbývá jen zlomek vteřiny k zásadnímu rozhodnutí – má zastřelit sám sebe?

zdroj: Archiv

Osudový dotek
Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné.

zdroj: YouTube.com

Zloději času
Zvídavý chlapec Kevin je odveden pryč ze svého ponurého anglického domova šesti nezbednými trpaslíky. Ti si zapůjčili - tedy spíše ukradli - mapu od Nejvyšší bytosti. Mapa ukazuje časové díry, které jim umožní cestovat do minulosti. Zde se setkávají s Robinem Hoodem, králem Agamemnonem a Napoleonem a kradou jejich poklady. Jenže Nejvyšší bytost chce svou mapu zpět a neustále vyrušuje Kevina a časové bandity, kteří se prokrádají časem.

zdroj: YouTube.com

Návrat do budoucnosti
O tom, jak se stát strůjcem svého štěstí, vypráví jeden z nejlepších a nejoriginálnějších sci-fi filmů v historii. Christopher Lloyd sestrojil stroj na cestování časem a Michael J. Fox s jeho pomocí odcestuje do minulosti. Omylem se ale ocitne v jiné době, než chtěl a bude mít hodně práce, dát všechno do pořádku.

zdroj: YouTube.com

Terminátor 2: Den zúčtování
10 let po neúspěšném pokusu zabít Sarah Connorovou, budoucí matku novodobého spasitele lidstva, se do Los Sngeles vrací z budoucnosti nový typ Terminátora T-1000, aby zlikvidoval už narozeného Johna Connora. Současně dospělý Connor na svoji ochranu posílá do minulosti druhého terminátora T-800. Oba terminátoři nezávisle na sobě pátrají po malém Johnovi. Chlapec zjišťuje, že T-800 je naprogramován na jeho ochranu a s jeho pomocí osvobodí svou matku z psychiatrického ústavu, kde je léčena z údajné schizofrenie. T-800 oběma vysvětluje, co přinese budoucnost. Kybernetický génius Miles Dyson sestrojí superpočítač Skynet, který v roce 1997 začne sám přemýšlet a vyvolá nukleární válku, aby zničil veškeré lidstvo. Sarah se sama vydá za Dysonem, ale nedokáže ho zabít. T-800 Dysonovi dokáže, že přichází z budoucnosti a vědec souhlasí se zničením výsledků svého dosavadního výzkumu. T-1000 se o tom dozvídá a snaží se své protivníky eliminovat. V dramatickém střetu je T-1000 zničen. T-800 naléhá, aby byl také zlikvidován, neboť jeho řídící mikročip by mohl být zneužit.

zdroj: YouTube.com

Stroj času
George je vědec. Podaří se mu postavit stoj času se kterým chce prozkoumat vzdálenou budoucnost. Najde tam dvě různé rasy, jednu milou a jemnou a druhou kanibalistickou žijící v podzemí. Podzemní lidé mu ukradou stroj času a on se musí dostat zpět domů.

zdroj: YouTube.com

Zdrojový kód
Když se kapitán Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) probudí v sedadle příměstského vlaku, netuší, kde se tam vzal. Naproti němu sedí Christina (Michelle Monaghan). Colter ji vidí poprvé v životě, ale Christina ho očividně dobře zná. Colter Stevens zjišťuje, že se probudil v těle jiného člověka. Než se stihne z nastalé situace vzpamatovat, je vlak rozmetán silným výbuchem.

Colter byl totiž zapojen do vládní mise, která je založena na experimentu nazvaném Zdrojový kód, který Colterovi umožňuje na chvíli existovat v paralelní realitě - v těle Seana v chicagském příměstském vlaku. Seanovu identitu může využívat pouze osm minut, má tedy právě osm minut na odhalení bombového útočníka. Zdrojový kód zvládá poslat Coltera do stejného časového úseku vícekrát. Získává tak více času, ale situace se mu může snadno vymknout z rukou.

zdroj: Archiv

Připojte se k fanklubům těchto "cestovatelských" snímků:
Fanklub 12 opic
Fanklub Donie Darko
Fanklub Na hromnice o den vice
Fanklub Looper
Fanklub Osudový dotek
Fanklub Zloději času
Fanklub Návrat do budoucnosti
Fanklub Terminátor 2: Den zúčtování
Fanklub Stroj času
Fanklub Zdrojový kód

Zatím bez komentáře, buďte první!